Saturday, September 5, 2015

Jom Ke Hotspring Jasin, Melaka


Assalamualaikum w.b.t dan salam sehati sejiwa...bertemu kembali kita pada post kali ini..aku nk bercerita tentang salah satu tempat yg menarik yg ade kt negeri aku ni Melaka. Pada cuti merdeka 31hb Ogos 2015 yang lepas, aku n wife decide nak bw anak aku si aqish pi jalan2... So kali ni kitorg decide pi Kolam Air Panas Jasin, Melaka. 





Berbekalkan nasi goreng n telur dadar serta bekalan mknn yg mencukupi, so kitorang pun gerak ke Jasin. Kami smp dlm jam 9.40 pagi..Tempat ni dibuka jam 9.00 pagi..Time kitorg smp, org lum ramai sgt..so parking masih banyak cuma kene beratur lah nk beli tiket...wp baru setengah jam kaunter buka, dh ade dh beratur beli tiket nk masuk.






                                                            ^^^^^^^       

Tiket masuk utk org dewasa RM6.50..utk kanak2 aku tak ingat sbb anak aku masuk free sbb ketinggian lom mencukupi...kategori harga tiket dewasa@kanak2 ikut ketinggian seperti board gambo kt atas ni yg aku dh tanda ^^^^^^ tu.....kalo xnmpk, pi zoom sendiri...heeee











Walaupun namanya Kolam Air Panas tp tempatnya ala2 waterpark gitu...tempatnya xdelah besar sangat tapi utk bw anak2 mandi2 dan rehat2 kira berbaloi lah...yang menarik tempat ni selain tiket masuk yg cukup murah, tempat ni dibenarkan bawa masuk makanan dr luar...siap sediakn tempat  utk letak bekalan lagi.







3 gambar kat atas ni kira tempat masuk yg berbayar...xsilap aku RM6 utk main kt dlm tu...aku tak masuk pun tempat berbayar tu...nnt anak dah 3-4 org nnt baru aku masuk dgn anak2 aku sekali...ni anak br sorg..tu pun kecik lg..takut air lak tu...so aku gi kolam2 air panas utk berendam spt gambo kt bawah ni...




Gambo dua yg kt atas ni lak kolam utk ibu bapa bw anak2 main2 air..tak dalam pun..paras lutut aku ajer..kolam2 kt atas ni xpanas pun..sejuk mcm swimming pool biasa...mungkin sbb tu anak aku xminat masuk kolam tu...so aku bawa lah dia berendam dgn aku kt kolam yg panas sket mcm gambo kt bawah ni..bukan main seronok dia... 

  


Lebih kurang 2jam berendam dalam kolam panas ni smp kecut2 tgn n kaki anak aku, kitorg pun gi jamu selera dgn bekalan yg dibawa dr rumah...lapau woo berendam lama2...pas siap mkn, kitorang pun bersiap meneruskan perjalanan ke Mydin Mall Jasin lak...shopping time!!!


Pendek kata, Kolam Air Panas Jasin ni mmg sesuai lah utk bw anak2 main2 air...tp utk org dewasa wat trip lepak2 ngan kawan2 nk bbq ke, mmg xsesuai...tapi aku cadangkn sesiapa yg berhajat nak pi sini, baik smp awal sebelum jam 10pg time cuti2 umum...aku punyer lah terkejut time kuar Hotspring ni...kete punyer lah penuh smp parking kt bahu2 jalan...time aku smp jam 9.45 pg, byk parking kosong smpkn aku igt tmpt ni xmenarik kot, xramai org pun dtg...rupanya sangkaan aku tu meleset...



So smp di sini shj perkongsian percutian cuti merdeka aku tahun 2015...kalo ada2 pertanyaan ke atau komen serta teguran, leh lah tinggalkan kt bhgn komen kt bawah ni...aku just nk sharing ajer utk korang yg xtau nk pi mana time cuti2...ada masa lagi aku update lg blog aku ni...terima kasih krn sudi  menjenguk blog firdausology ini...Assalamualaikum.




Tuesday, July 7, 2015

SALAM AIDILFITRI 2015

Assalamualaikum kepada semua yang mengikuti blog aku selama ni....Dah lebih setahun blog aku ni sunyi sepi tanpa khabar berita...Post terakhir aku aritu ialah tentang kelahiran puteri sulung aku...pastu terus senyap setahun lebih....mana tak nyer...baru 1st time jadi bapa...banyak komitmen yg perlu dicurahkan...pasni anak yang kedua sampai yang ke tiga belas dh xdelah busy sgt sbb dah ade pengalaman jadi bapa....ahakzzzz


2011

So tujuan aku post kali ini adalah untuk mengucapkan SELAMAT HARI RAYA 2015 kepada semua yang sudi mengikuti blog firdausology aku selama ini...Semoga hubungan maya kita ini berterusan dan berkekalan...

2012

Sempena hari yang mulia dan indah ini, aku ingin menyusun jari memohon ampun dan maaf sekiranya ade perkara-perkara yang mengguris hati korang sepanjang pembabitan aku dalam penulisan blog firdausology ni...

2014

Di sini aku belanja korang beberapa keping foto di pagi raya bersama family aku dari tahun 2011 - 2014...harap maklum foto 2013 memang tak wujud sbb tahun tu kitorang beraya di rumah mertua masing2....sama juga dengan tahun ni, foto 2015 xkn wujud gak di atas sebab yg sama dgn kejadian 2013. Akhir kata dari aku, Selamat Menyambut Hari Lebaran dan tunggu nextpost aku tak lama lagi...Wasalam.... 












Sunday, May 11, 2014

Aku kini bergelar bapa...

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua yg mengikuti perkembangan blog firdausology ini...Segala puji bagi Allah yg telah permudahkan perjalanan hidupku serta mengurniakanku zuriat yg sihat dan sempurna...dan  aku ingin berkongsi kegembiraanku bersama kalian semua kali ini....kini aku telah bergelar bapa...naik satu lagi tahap hidup yg lebih bermakna...Maklumlah anak pertama..mestilah excited...


Kira-kira jam 5.30 pagi, isteriku telah mengejutkanku dari tidur...rupanyer perutnya dah mula sakit..dh mula ade petanda utk baby kuar dh ni...cun pulak hari tu cuti umum Hari Pekerja 1hb Mei 2014...aku mmg xkeje lah..setelah bersiap, aku dan isteriku pun bergerak ke hospital besar melaka (HBM)...dalam kereta kedengaran azan Suboh berkumandang...maka berdoalah aku agar semuanya berjalan dgn lancar..jarak HBM dari rumah aku terlalu jauh sehingga memakan masa 5 hingga 7 minit utk smp...ahakzz..(hospital belakang umah aku jerr)

Sesampai ajer di HBM, isteriku terus ditahan dlm labor room...bersolat Subuh lah aku di HBM pg tu..dari Subuh smp ke tengahari isteriku di tahan dlm bilik tu..aku duk ber s.m.s je dgn bini aku sbb xdibenarkan masuk..dlm duk rancak ber s.m.s dgn bini aku. tetiba aje bini aku xreply msg aku..aku dh mula risau..duk s.m.s td, dia cuma kata dh rasa sakit, pastu tetiba je senyap..mungkin dia berehat kot..azan Zohor mula berkumandang...tetiba isteriku hantar msg kt aku yg berbunyi.." Alhammdulillah..dh bersalin...heee "  .....terperanjat btol aku...biar btol dh bersalin??? mudah nyer...kalo cmni,tetiap tahun leh beranak lagi ni..ahakzzz...solat Zohor ku pada hari itu disertakan sujud syukur di atas kurniaanNya dan dipermudahkn urusan kami...Alhamdulillah....


Seorang puteri seberat 2.9 kg selamat dilahirkan pada jam 1.20 tengahari...pada hari keenam, pilihan nama telah diputuskan...Balqis Insyirah binti Mohd. Firdaus...aku pun ke pejabat pendaftaran negeri, mendaftarkn kelahiran puteriku...



Koleksi beberapa keping gambar Balqis yg dpt aku kongsikan dgn kalian :









video

Saturday, March 8, 2014

Tembakan perpisahan..

Assalamualaikum sahabat2 n my blog's followers....sebelum itu marilah kita sama2 berdoa agar usaha mencari kehilangan kapal terbang MAS MH350 berhasil dan mangsa2 yang terlibat selamat seadanya..insyaAllah...

Untuk post kali ini, aku nk tunaikan janji aku..sesape yg pernah ikuti blog aku ni, korg igt lg post STS first series tak?? so kali ni merupakan STS second series dan mungkin merupakan version penutup STS(Selamat Tinggal Semadoh)... Video yg aku tempelkn kali ini adalah video penghormatan terakhir sebelum meninggalkan bumi Long Semadoh, Lawas Sarawak.. 

Memang hajat aku sebelum meninggalkan Long Semadoh, aku mesti meletopkan senapang dgn tangan aku sendiri...tanpa disangka pada pagi aku nk bergerak meninggalkan Long Semadoh, org2 kampung, guru-guru serta murid-murid telah berkumpul di pintu pagar sekolah menanti kemunculan aku utk melepaskan tembakan sebagai simbolik perpisahan aku dgn mereka...


video
Tembakan terakhir...

Yang baju batik biru pekat duk ajar aku guna senapang tu lah sifu aku, cikgu Martinus Daling...yang amik video aku ni ialah cikgu Jabdi Lobah, peneman aku time hujung mggu kt sekolah...yg baju batik biru muda tolong amikkn kotak peluru aku tu lah Guru Besar aku, Cikgu Lawrence Sultan...baju kebaya merah bersama murid2 tu Cikgu Sophea Pengiran, dan dlm pondok yg ramai2 tu ialah org2 kampung n guru2...Terima kasih semua...kenangan dan pengalaman bersama kalian tak kan ku lupakan smp bila2...sekian....




Sunday, March 2, 2014

Imbauan kenangan Raja Sehari...


Assalamualaikum dan salam sejahtera...Sempena majlis adik lelaki aku yg nak dekat dah ni, so teringat lak aku kt majlis aku yg lepas..ade gak yg dakwa sbb xjemput ke majlis aku..so,post kali ini aku tujukan khas kepada mereka yang tidak dapat hadir ke Majlis Perkahwinan samada yg telah menerima kad jemputan ku atau pun yang tidak mendapat kad jemputan ku terutama saudara mara sebelah ayah n mak aku, member2 SMKA Sultan Muhammad Batu Berendam Melaka (SULATANATED 95-99), rakan2 Universiti Malaysia Sabah (UMS), Maktab Perguruan Ilmu Khas (IPIK) dan xlupa rakan2 sepenjawat di Sek .Keb. Long Semadoh, Lawas Sarawak... Adapun majlis ku ini hanyalah kecil-kecilan sahaja...


Inilah pelamin di majlis umah ku..simple n sempoi...ianya hanya sbg simbolik shj....


Pada malam sebelum majlis, rumah aku telah mengadakan majlis bacaan Yaasin dan doa kesyukuran..




Setelah selesai majlis bacaan Yaasin dan doa kesyukuran, sedikit jamuan disediakan.


Antara sepupu sepapat n mak2 sedara aku yg hadir malam tu.


Inilah jiran2 tetangga aku yg hadir memeriahkan malam sebelum majlis aku.



Dan tibalah masa yg ditunggu2 telah tiba..iaitu hari di mana aku menjadi Raja Sehari...

Khemah untuk raja bersantap..



Hiaasan buah yang terdapat di meja santapan pengantin.



Kek warna ala2 ikut tema gitu...gold version..


Raja dan permaisuri sedang bersiap..


Tahun ni suap mak..tahun depan insyaAllah suap anak lak..


Antara possing2 merapu n naik pusing kepala aku nk berpossing..


















Koleksi persandingan antara pengantin lama vs pengantin baru...

Datuk & Nenek


Ibu & Ayah

Aku & Dia



Meja makan untuk rombongan pengantin belah perempuan..


Pengantin makan bersama ibu bapa belah pengantin lelaki dan perempuan


Aku jemput mak mertua aku dengan silat pulut..muahahaha


Raja Sehari bersama kedua ibu bapa



Inilah keluarga besar Raja Sehari